Over Slagwerkgroep BAM
Wij zijn een vereniging van jonge slagwerkers (zeggen we inmiddels meer dan 12.5 jaar) uit Made en zijn sinds 2010 actief als Slagwerkgroep BAM. We spelen op Braziliaanse trommels instrumentale muziek die is geïnspireerd door Braziliaanse Samba en treden op tijdens feesten, evenementen, in kroegen of op straat. Neem contact met ons op voor boekingen en/of informatie!
Slagwerkgroep BAM in het kort
Tijdens de nazit na een repetitie van het Tamboerkorps van Harmonie St. Caecilia uit Made kwamen 4 jonge tamboers op het idee een eigen slagwerkgroep op te richten. Dit om te kunnen spelen tijdens lokale evenementen zoals bijvoorbeeld Carnaval. Eind 2009 werd na lang brainstormen over de muzieksoort en de naam de knoop doorgehakt: Men besloot dat de groep als Slagwerkgroep BAM muziek gebaseerd op Braziliaanse Samba ging spelen.
Instrumenten werden aangeschaft en de eerste nummers werden na de Tamboers-repetities ingestudeerd. Tijdens Carnaval in 2010 speelde de groep 2 avonden in de café’s in Made. Blij verrast door het positieve ontvangst ging het viertal door en speelde vrijwel direct op elk lokaal evenement en tijdens uitzendingen van lokale radio- en tv. In het najaar van 2010 breidde de groep uit met 3 leden.
Heden ten dage is Slagwerkgroep BAM een compacte slagwerkgroep met een groots geluid. De groep is een graag geziene gast tijdens Zomercarnavals, Carnaval en andere grote evenementen. Ook op besloten feesten, recepties of openingen is Slagwerkgroep BAM vaak te vinden.
Is uw interesse gewekt en wenst u te informeren naar de mogelijkheden:
Neem vrijblijvend contact met ons op!
Graag tot ziens!
De geschiedenis van Slagwerkgroep BAM
Onderstaand vind u de uitgebreide geschiedenis van BAM. Het is een flinke lap tekst dus ga er goed voor zitten!
In den beginne was er bier
Aan de oprichting van slagwerkgroep BAM gaat een lange geschiedenis vooraf. De oprichters van BAM speelden bij het tamboerkorps van Harmonie St. Caecilia te Made. Elke week na de repetitie was het de gewoonte om aan de bar te blijven hangen en de week door te spreken. Dit gebeurde niet geheel alcoholvrij, tijdens deze evaluatie werden de nodige pilseners genuttigd. En zoals de meeste wel weten, na een paar bier komen de mooiste ideeën opborrelen.
Dit was ook het geval enkele jaren geleden. De vier oprichters van Slagwerkgroep BAM zaten na een repetitie aan de bar en uit het niets bloeide het idee op een slagwerkgroep te beginnen. Werkelijk beginnen zat er echter niet in! In plaats daarvan volgden enkele jaren met discussies aan de bar over de muzikale richting van de slagwerkgroep. Uiteindelijk werd dan toch op een avond in 2009 de knoop doorgehakt.
BAM!
De geboorte van de slagwerkgroep was een feit. Alle vier de oprichters waren het eens, we gaan warme Braziliaanse sambaritmes slaan! Hierna ging het snel. De instrumenten werden aangeschaft en de wekelijkse evaluaties aan de bar maakten deels plaats voor repetities. Na enkele maanden repeteren werd het dan ook tijd om de muziek buiten het repetitielokaal ten gehore te brengen.
Er was alleen nog wel een probleem: De slagwerkgroep had nog geen naam. Voor dit probleem was heel snel een oplossing gevonden. Deze was: ga met z’n vieren aan de bar zitten en drink genoeg bier. Zo is de naam BAM ontstaan. De meesten kennen deze naam wel van het gelijknamige aannemersbedrijf, maar bij ons staat BAM toch echt voor heel iets anders. Het staat namelijk voor Behoorlijk Aangeschoten Mayenèrs.
De eerste optredens
Nadat de slagwerkgroep een naam had en de sambaritmes er goed in zaten, besloot het viertal op te gaan treden. De eerste optredens van BAM waren een feit tijdens carnaval 2010. BAM trok onaangekondigd langs de Madese café’s en speelde de eerste paar nummers die in de maanden ervoor waren gerepeteerd.
Na veel positieve reacties met carnaval besloot het viertal door te gaan. Dat de slagwerkgroep wat los had gemaakt bij de Mayse gemeenschap merkte de groep snel. Na carnaval van 2010 volgden artikelen in regionale dag- en weekbladen. Daarnaast werd de groep gevraagd om op te treden bij evenementen als: Wielerronde Made (Ronde van Made), Vlaggetjesdagen Drimmelen, Albert Heijn Muziekfestival, koninginnedag in Made, te gast bij Omroep Drimmelen, Zomercarnavals in Oosterhout en Zevenbergschen Hoek en verschillende besloten feesten!
Uitbreiding
Nog geen jaar na de oprichting is de slagwerkgroep met 50% gegroeid; in Oktober 2010 traden 3 nieuwe leden toe tot Slagwerkgroep BAM om de groep te versterken in het zware slagwerk en kleine percussie. Robbie en Hans versterkten Patrick op Surdo en Yoeri nam de percussie over van Tim en Victor. De nieuwe formatie is met Carnaval 2011 in Made gepresenteerd. Tijdens deze Carnaval deed Slagwerkgroep BAM mee aan georganiseerde Mayse festiviteiten zoals; het gehandicaptenbal, het (voormalig) Bierfest en zorgde de groep voor een ‘frisse wind’ bij het Kapellenfestival.
BAM anno nu
De leden van Slagwerkgroep BAM zijn inmiddels goed op elkaar ingespeeld en hebben in ieder opvolgend jaar meer optredens gegeven dan in het voorgaande jaar. Tijdens Carnaval 2012 speelde de slagwerkgroep op zondagnacht voor enkele honderden feestgangers tijdens een spontaan optreden op straat. In 2013 volgde een geslaagde reis richting Kozmin in Polen waar we een lokaal kindertehuis blij hebben gemaakt met ‘nieuwe’ gereviseerde speeltoestellen. We komend jaar wederom een succesvol jaar te mogen beleven en we zien u graag terug tijdens een optreden!
Voor boekingen en informatie: